‘Werken in de gezondheidszorg is teamsport’
‘Werken in de gezondheidszorg is teamsport’
Ronald de Krijger, hoogleraar Pathologie van solide kindertumoren sprak 4 juli zijn oratie uit in het Academiegebouw van Universiteit Utrecht. Zijn boodschap: ‘In verbinding kunnen we met ontwikkelingen binnen de pathologie de zorg voor kinderen met kanker verder verbeteren.’
Sinds 15 juni 2023 is Ronald aangesteld als hoogleraar Pathologie van solide kindertumoren aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. Vanaf het prille begin zet Ronald zijn kennis en ervaring binnen de pathologie in bij het Prinses Máxima Centrum. Eerder bekleedde hij de leerstoel kinderpathologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. Ronald: “Het Prinses Máxima Centrum is een samenvoeging van de voorheen 7 verschillende kinderoncologische centra in de verschillende universitaire medische centra. Dat is uniek voor Nederland, voor Europa. Daardoor zien mij collega en ik, bijvoorbeeld alle niertumoren bij kinderen in Nederland, 35 per jaar, in plaats van slechts 5-10 per centrum toen we nog allemaal apart zaten. En als lid van het internationale pathologie panel, zie ik per jaar wel 1000 kinderniertumoren. Dat komt de kwaliteit van ons werk ten goede.”
De rol van een patholoog binnen een ziekenhuis is niet voor iedereen even zichtbaar, maar Ronald verduidelijkt het als volgt: “Eigenlijk zijn wij een klein nuttig bootje dat andere grotere boten (internisten, chirurgen, andere specialisten, en in het Maxima vooral de kinderoncologen) op koers houdt of de juiste koers wijst. Wij stellen een diagnose op basis van weefsel van de patiënt dat we onderzoeken. Die diagnose vormt vaak de basis voor de verdere behandeling en zegt meestal ook al iets over de prognose van de patiënt.
Wat stond er centraal in de oratie? “Ik deelde tijdens mijn oratie mijn visie op het versnellen van de vertaling van pathologische ontwikkelingen naar de kliniek. Hoe we dit binnen het Máxima in de vorm van tweerichtingsverkeer al doen, maar ook hoe we dit verder kunnen verbeteren. Daarnaast ging ik dieper in op de verschillende technologische ontwikkelingen in mijn vakgebied en wat dit gaat betekenen voor kinderen met kanker. Hoe AI (artificial intelligence) ons kan gaan helpen in de analyse van microscopiebeelden en wat de toekomstige cyclische immuno-fluorescentie apparatuur ons gaat brengen.”
Voor de samenwerking, zowel in de patiëntenzorg als in het onderzoek, is Ronald en zijn team vooral aangewezen op andere internationale topinstituten, zoals DKFZ in Heidelberg, GOSH in Londen en Gustave Roussy of Marie Curie in Parijs, naast Noord-Amerikaanse centra, zoals St Jude in Memphis, Sick Kids in Toronto en nog een aantal.
Daarnaast vindt hij dat hij de taak heeft om in Europa en daarbuiten te stimuleren dat de kinderoncologische zorg verbetert. Zo werkt hij in het Outreach programma, onder leiding van Prof. Gertjan Kaspers en met hulp van velen, met Malawi, Kenia, Tanzania, en Indonesië samen. Binnen Europa inmiddels ook met Kosovo, Athene, Bratislava en Boekarest, waar veelbelovende initiatieven zijn om te investeren in de kinderoncologie. Ronald: “Die internationale samenwerking is ook nuttig voor ons eigen centrum.”
Zijn huidige leerstoel in Utrecht is gericht op pathologie van solide kindertumoren en deze aanstelling van 2023 helpt bij het verkrijgen van funding en dus de opstart van nieuwe projecten. Ronald over de oratie: “Ik vond het heel mooi dat ik mijn kennis over de pathologie opnieuw breder kon delen. En ik hoop de volgende generatie artsen en wetenschappers te inspireren. Binnen de opleiding van promovendi, maar ook in de collegezaal.”